sunnuntai 17. helmikuuta 2008

Ei tarvitse? Entäs jos haluaa?

Hesari kertoo tänään F-osassaan (HS 17.2.2008), että Ruotsissa lämpöpumppujen suosio on saanut lämmitysöljyn kulutuksen laskemaan kolmasosaan alkuperäisestä. Lämmityssähkön kulutus on pienentynyt neljänneksellä. Suomessa ilmalämpöpumppujen myynti lisääntyi viime vuonna 25%.

Näin sitä pitää. Vielä tehokkaammin saa säästettyä energiaa, kun rakentaa matalaenergiatalon - tai passiivitalon, kuten samainen Hesari kertoo toisessa jutussaan. Passiivitalo on niin paksusti eristetty, ettei varsinaista lämmönlähdettä tarvita lainkaan. Asukkaat ja sähkölaitteet tuottavat tarvittavan lämmön. Tulisija on apuna kovilla pakkasilla.

Olimme kiinnostuneet tällaisesta rakentamistavasta aloittaessamme saunanrakennusprojektia. Kysyimme tunnetun hirsitalovalmistajan myyjältä mahdollisuutta lisäeristää tarjotun hirsipaketin seinät niin, että saisimme matalaenergiatalon. Mitä sanoi myyjä? Ei tarvitse. Tarvitsemisella hän viittaa rakennusmääräyksiin: riittää kun on x senttiä paksuutta. Sen mukaan mennään.

Rakennusala ei osaa tässäkään vaiheessa tunnistaa asiakkaiden toiveita. Tästä ilmastonmuutoksestakin on kuitenkin kohkattu aika kauan. Miten on voinut mennä ohi? Miksei myyjä sanonut toki - sillä se todellakin on helppoa kuulkaa se lisäeristäminen.

Hesarin esittelemä Eilolan passiivitalo on toki omanlaisensa erikoistapaus, joka ennakoi matalahiiliyhteiskuntaa. Oulun rakennusvalvonta ilmeisesti käyttää sitä esimerkkinä - he seuraavat muun muassa seinien kosteuslukuja.

Ehkä saamme aikanamme uusia standardeja rakentamiseen. Niitä odotellessa olemme edelleen sillä kannalla, että saunamökistämme tulee tavallista tiiviimpi. Se tulee säännölliseen talvikäyttöön. Sitä on voitava lämmittää hyvillä mielin - ei harakoille vaan meille.

Ei kommentteja: