lauantai 19. tammikuuta 2008

Villejä visioita

Olemme katselleet rakennusalaa sivusta asiakkaana kolmeen otteeseen. Vallilan kämpässä remontoitiin kylpyhuone täysin. Hertsikkaan muutettiin uuteen asuntoon, jossa oli huomautettavaa ja jota rakennuttaja sitten korjasi pariinkin otteeseen. Mökkiprojektin alussa keskustelimme talopakettien myyjien kanssa harkitessamme rakentamista ja perehdyimme tarjontaan. Samalla opiskelimme rakennusprojektinhallintaa muun muassa ilmaisilla kursseilla.

Oikeastaan olemme selvinneet hyvin - mitään mahdottomia tapauksia emme ole kohdanneet. Toisaalta emme ole varsinaisesti rakentaneetkaan! Vielä ;-) Tätäkin aina välillä pohditaan. Omanlainen talo olisi kiva.

Kokemuksemme mukaan rakennusalalla on kysyntää tekijöille, jotka ymmärtävät asiakasta ja osaavat kommunikoida. Aina ei nimittäin näin ole. Myydään sitä, mitä muillekin on myyty, kun se on niin helppoa.

Tulikin mieleen, että uudelleenkouluttautuminen rakennusalalle olisi oiva veto. Voisi perustaa rakennusfirman, joka tekisi pienen mittakaavan projekteja. Etsisi hyvät ammattilaiset ja keskittyisi oikeanlaiseen myyntiin ja projektinvetoon. Itse voisi siis budjetoida, myydä ja koordinoida. Alkuvaiheessa voisi myös tehdä esimerkiksi purkutöitä ja hanslankarin hommia, jolloin kallista ammattilaista tarvittaisiin vain kriittisiin kohtiin. Myynnin kohetessa voisi jättää senkin muille, jos siis olisi siihen varaa.

En osaa arvioida, kuinka moni teistä nyt makaa lattialla nauramassa kippurassa (Ilari ainakin :-), mutta ei se mitään. Tämähän oli vain visio. Kaikenlaista on lupa kuvitella :-) Sitä paitsi olen paatunut projektiasioissa toimittuani jonkin aikaa aasialaisten alihankkijoiden kanssa... Saattaisin osatakin.

Mutta oikeasti uskon suomalaisten alkavan vaatia enemmän remontin- ja talontekijöiltä. Yhä harvempi osaa tehdä näitä hommia itse, ja samaan aikaan makuasiat menevät yhä kirjavampaan ja hienovireisempään suuntaan. Kunnon työtekniikat ja kestävät ja tyylikkäät materiaalit ovat tärkeitä kuluttajalle, joka ei halua standardiratkaistua elementtipytinkiä. Ennen kaikkea kaivataan selkokielistä ja -mielistä projektinvetoa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen miettinyt näissä omissa projekteissa ihan samoja juttuja. Minäkin olen hämmästellyt, kummastellut ja pettynyt alan ammattilaisiin usemmin kuin kerran. Etenkin asiakaspalvelu tuntuu välillä unohtuneen alan ammattilaisilta. Ja jopa ns. laatu tuntuu olevan välillä toisarvoista hommissa. Tärkeintäkö on ryntäily työmaalta toisaalle ja laskutus?

Sitä saattaisi oikeasti olla kysyntää kunnon asiakaspalveluosaajalle raksa-alalla.

rinsu kirjoitti...

No, emme kuitenkaan vaihda. Tai minä ainakaan :-) Joku muu saa parantaa rakennusalaa.