lauantai 12. tammikuuta 2008

Mökin sähkölasku ajatteluttaa

Tuli toinen sähkölasku mökiltä. Lasku kattaa kolme kuukautta, jona aikana mökissä on pidetty pientä peruslämpöä.
Summa hirvitti ensikatsomalta. 240 euroa! Kraaah! Onko talossa eristeitä lainkaan?? Lainaako joku sähköä johdoistamme???

Tarkemmalla tarkastelulla ilmeni, ettemme me itse asiassa sähköstä tuota summaa maksa. Maksamme pelkästä siirrosta 121 euroa. Sille taas ei voi mitään, paitsi sähkönkäyttöä pienentämällä, mutta nyt on jo vedetty aika lailla minimiin.

Onhan laskussa mukana myös työkoneiden kulutus, muun muassa betonimylly ja työmaavalaisin. Toinen juttu ovat vanhat sähköpatterit, jotka eivät liene kovin tehokkaita muuntamaan sähköä lämmöksi.

Tämä on toki ainoa talvi, jolloin mökki on peruslämmöllä. Tällainen meno ei ole ekologisesti kestävää. Jatkossa pieni saunamökki (jota siis ei vielä ole) pysyy talvilämpimänä ja iso mökki ei. Ison mökin putkista otetaan vedet niin huolella pois kuin mahdollista. Sitten sen voi päästää täysin kylmäksi. Nyt sinnitellään.

3 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Aika juhlava summa. Meillä on kesäpaikka aina talvet kylmillään, eipä siellä sitten talvisin aikaa vietetäkään. Haaveissa olisi sitten joskus tulevaisuudessa saada se sellaiseen kuosiin, että joskus talvellakin voisi piipahtaa.

Tai voihan siellä nyt toki käydä, mutta lämmittää saa aika urakalla.

rinsu kirjoitti...

Muuri saattaa haljeta, jos äkkiseltään puilla lämmittää. Maalämpö olisi hyvä keino lämmittää hieman isompaa taloa yli talven.

Mehän itse asiassa olemme pohtineet jonkin vanhan hirsikehikon hankkimista... ja siihen maalämpöä ja hyviä eristeitä. Sitten voisi harkita asua jopa Heinolassa. Siis sitten eläkkeellä :-)

rinsu kirjoitti...

Täällä käy kohteliaita lukijoita. Kukaan ei huomauttanut, että kaupunkisähkölaskussa on yhtä lailla iso osa siirtomaksua :-) Tulipahan sekin nyt opittua, kun katsoin sähkölaskua tavallista tarkemmin. Hehheh.