keskiviikko 9. tammikuuta 2008

Keskiajan ruokia

Arkkitehtien piparkakkutalojen lisäksi ostimme joulukuussa Hannele Klemettilän kirjoittaman Keskiajan keittiön (Atena 2007). Nimenomaan kirjoittaman, koska ohjeiden seurana on johdatus keskiajan ruokakulttuuriin.

Tämäpä se vasta kiva keittokirja on. Sukellukset muihin kulttuureihin ja erityisesti menneisiin aikoihin ovat mieleeni. Lisäksi ruokien nimet ovat usein kutsuvia: saraseenikana, jakobiinikeittonen, Pariisin puuro.

Keskiajan ruoat vaatisivat oikein juhlat, pienet pidot siis, joissa olisi usea ruokalaji. Edelleen kuitenkin haaveilen isommasta keittiöstä, jossa olisi laskutilaa. Lisäksi tarvitsisimme tilaa isolle ruokapöydälle. Edelliseen kotiin ostettu jättikokoinen tammipöytä on nyt kappaleina odottamassa loistavampaa tulevaisuuttaan. Nykyään syömmekin sohvapöydältä.

Parempia aikoja odotellessa laitan kuitenkin seuraavan ohjeen Keskiajan keittiöstä laajempaan jakeluun. Nauttikaa te.

Toscanalaiset sienet

600 g metsäsieniä
2 sipulia
oliiviöljyä
1 tl mustapippuria
1 tl inkivääriä
1/2 tl muskottia
2 tl korianteria
suolaa

Paista silputtuja sieniä pannussa, kunnes neste on poistunut. Kuullota silputut sipulit öljyssä. Lisää sienet, paista hetki. Mausta. Hauduta kannen alla noin vartti. Tarjoa liharuoan lisukkeena. (Mikään ei varmaan estä syömästä tätä esimerkiksi riisin tai ohran kera.) Klemettilä neuvoo myös korvaamaan osan metsäsienistä herkkusienillä, jos kukkaro ei anna myöten pelkkiin metsäsieniin.

Ruoan idea on ehdottomasti mausteissa. Kukapa ei olisi aiemmin sieniä ja sipulia paistellut. Keskiajan maustemaailmassa näkyvät itämaiset vaikutteet.

Ohje on muuten peräisin 1300-luvun keittokirjasta! Näinköhän meidän (ruoka)blogaajien ruokaohjeet säästyvät jälkipolville seitsemänsadan vuoden yli?

Ei kommentteja: