tiistai 20. marraskuuta 2007

Uunihedelmät tervehtivät jäätelöä

Anna ja Fanny Bergenströmin Rakkautta, oliiveja ja timjamia (2004) on kestokulutushyödyke. Siitä on aiemminkin lainattu ohjeita Viini, ruoka, kirjat -blogin aikoina.

Nyt kirjasta etsittiin vuosien takaa tuttu jälkiruoka: uunissa kypsennetyt hedelmäpalat (s 240). Olemme nimittäin menossa pitkäaikaisimman ystäväni kotiin viikonloppuvieraiksi. (Olemme olleet ystäviä vuodesta 1976.) Vaikka pöydässä viihdytäänkin, tarkoitus on olla vaivaamatta kolmilapsisen perheenäitiä turhan suurisuuntaisilla keittiöhankkeilla. Yleensä turvaudumme pataruokaan, joko niin että me viemme sen täältä mukanamme tai niin, että ruoka valmistuu siellä iltapäivän aikana.

Nyt on taas luvassa pata, jonka ystäväni laatii. Alkuruoan viemme me, ja se on graavi- tai savusiika jonkin mädin säestämänä. Katsotaan, mitä Hakaniemestä löytyy lauantaina.

Mutta se jälkiruoka. Se tehdään näin:

2 rkl pehmeää voita
4 tuoretta viikunaa
5 luumua
2 kiinteää päärynää
3 nektariinia tai persikkaa
20 rypälettä
2-3 rkl ruokosokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl mantelilastuja

Voitele iso vuoka voilla. Huuhtele ja paloittele hedelmät: puolita luumut ja poista kivet, leikkaa isommat hedelmät neljään lohkoon, leikkaa rypäleet ja viikunat puolikkaiksi. Rypäleistä poistetaan siemenet.

Ripottele sokerit laakeasti levitettyjen hedelmien pinnalle, viimeiseksi heitä mantelilastut. Paista 225 asteessa 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä haaleiksi. Tarjoile hyvän vaniljajäätelön kanssa.

Yritän muistaa ottaa kuvia.

Ei kommentteja: