torstai 6. joulukuuta 2007

Klapitalkoot

Viime lauantaina taas retkeilimme mökille lounaseväiden kera. Mukana oli myös upouusi halkaisukirves. Pilkoimme kaadettuja puita.

En tiedä, paljonko järkeä oli kaadattaa kymmenisen puuta ennen varsinaista saunanrakennusta. Sen takiahan joka tapauksessa koivuja kaadetaan enemmänkin. No, saimme vanhoille herroille liikuntaa - isäni toimi metsurina ystävänsä kera. Me sitten kävimme karsimassa, sahaamassa ja pilkkomassa rungot edelleen isäni avustamana. Itse pääsin lähinnä pinoajan rooliin, mitä nyt myös siivosin etupihalle jätettyjä remonttijätteitä pois ennen paksumman lumen tuloa.

Emme kuitenkaan päässeet puusta pitkään, sillä mukana ollut sähkösaha ei jaksanut paksuja runkoja paloitella. Vaikka loput rungot sahattiin käsin (kyllä!), jäi pilkottavaa hurumycket. Totesimme, että klapikone on saatava. Se joko vuokrataan tai ostetaan. Koska puuta on tontilla paljon, ostaminen voisi olla järkevää.

Sahanpurua ja pikkuoksia jää väkisinkin nurmikolle, joten piha on keväällä pahannäköinen. Onko kenelläkään vinkkiä, mitä pihalle kannattaa tehdä? Haravoida heti lumien lähdettyä? Allahan on aika pitkäksi kasvanut nurmi, joten ihan helppoa ei siivoaminen ole. Ehkä purut hukkuvat ruohikkoon. Eniten harmia saattaa olla teräväkulmaisista lastuista. Ehkä ne pehmenevät talven aikana niin, etteivät ne kenenkään jalkaa riko.

Tässä komeita pöllejä ja talvinen tontti.


5 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Saatta kuulostaa radikaalilta ja uskaliaalta mutta miten ois kulottaminen? Meillä usein kulotetaan noita pidempiä heinikkoja, pitää vaan olla tarkkana ja hoitaa homma tarpeeksi ajoissa. Aika läheltä taloakin ollaan kulotettu, vielä on kämppä pystyssä ;)

Hetken aikaa karun näköistä mutta kyllä sitten heinä kasvaa ja kovasti!

rinsu kirjoitti...

Mielenkiintoista. Siis myös nurmikkoa, ei vain heinikkoa? Meillähän näkyi tuo nurmi olevan lumen seassa edelleen vihreää.

Miten olette varautuneet tulta vastaan? Märkiä latvuksia? Vesiletku?

Tusla kirjoitti...

En kyllä muista, että oltaisiin tavan nurmikko polteltu, enenmmän se on noita heinikkoja, siis pidempää ruohoa, jota on meillä aika lähellä taloa.

Varautuminen on yleensä ollut tarpeeksi tuuleton päivä, vielä hieman kostea maa ja tarpeeksi monta tulivahtia, joilla tukahduttamisvarustus eli harava, lapio, tms. jolla saa tampattua tulen sammuksiin tarvittaessa. Ja ei se vesiletkukaan ole kaukana ollut, mutta tärkeintä on maltti ja homman pitäminen hanskassa. Ei kannata pistää palamaan kovin monelta kohdalta samaan aikaan. Johan tuli meriselitys... :)

Tusla kirjoitti...

Toisaalta, hyvin sinne nurmikkoon häviää. Kerää keväällä isommat oksat ja palat pois vaan. Liian märkänä ei nurmikoita kannata haravoida vaan kannattaa odotella, että maa on vähän kuivahtanut.

Olisikin jo kevät! Tai ainakin heti joulun jälkeen!

rinsu kirjoitti...

Niin, kevät. Meidän etelärinteeseen paistaa hyvin, ja koska paikka on luontaisen tuuleton, saatamme jo maaliskuussa istuskella terassilla. Toivon. Sittenhän tuo nähdään.