lauantai 8. joulukuuta 2007

Kakku kuohahti, uuni sotkussa

Oppia ikä kaikki. Olin juuri kirjoittamassa, että Becelin juokseva margariini on aiheuttanut meille kakkuongelmia, kun huomasin, ettemme itse ole lukeneet tuoteselostetta kunnolla.

Meillä on nimittäin pari kertaa paistumassa ollut kuivakakku kuohahtanut kunnolla, kerran jopa räjähtänyt uunin kattoon. Nämä tapaturmat ovat tapahtuneet kahdessa eri uunissa, joten laiteviasta ei ole kyse, varsinkaan kun muut uuniruoat onnistuvat.

Yhteistä tapauksille on ollut juoksevan margariinin käyttö. Siinä siis syyllinen, ajattelin, huono tuote!

Kunnon journalistina menin äsken tarkistamaan, mitä muovipullon kyljessä sanotaan. Kyllä, leivontaan. Miksi siis kakku nousee kummasti? Onko syy liian väkeväkätisen miehen, joka vatkaa taikinan mikroskooppisille kuplille?

Ei. Kun Becel-pullon kylkeä lukee tarkemmin, huomaa että leivontakäyttöä on tarkennettu: vuokien voiteluun. Ei siis kakkuihin? Mielenkiintoista.

6 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Vitsit nuo margariinit on aika hankalia tapauksia. Periaatteessa olen sitä mieltä, että jos leivotaan niin leivotaan kunnon aineilla eli voilla ja joskus öljyllä. Mutta Sunnuntain nestemäinen versio on aika ässä esim. muurikkalettujen paistamisessa. Ja niin kätsä kakkuvuokien sipaisemisessa!

Uunin peseminen on kakkosinhokki kotitöissä, heti ikkunanpesun jälkeen!

Anonyymi kirjoitti...

Nuo tuollaiset juoksevat rasvat voisi työntää keksijöidensä syvimpään ja haisevimpaan aukkoon. Kaikki ne kun pakkaavat olevan enemmän tai vähemmän sopimattomia mihinkään ruoanlaittoon.

rinsu kirjoitti...

No mun on kyl pakko niitä käyttää, tai sitten meillä ei leivota ollenkaan :-( Olin ennen voin käytön kannalla, ja meidän kakut olivatkin tosi makoisia. Sitten iski kohonnut kolesteroli...

Saimme ajoissa tuikattua uuniin leivinpaperin, joten ylivalunut kakkutaikina ei tarttunut itse uuniin. Se räjähdystapaus oli sitten erikseen.

Tusla kirjoitti...

No terveys ennen kaikkea! Minullakin on hintsun verran korkea verenpaine ja kaikki mahdolliset geenit verenpainetaudin sairastamiseen... Eipä meilläkään kovin usein leivota, sen kerran kun leivon niin sallin voin, jos sattuu kaapissa lymyilemään.

Limepippurissa on ollut muuten muutamia hyvänkuuloisia light-kakkuja, näin muistaisin...

Meri, Helsinki kirjoitti...

Hmm, mites sininen Flora, käykö se? Se on kasvirasvapohjainen, maidoton ja ainakin itse olen onnistunut sillä leivonnassa hyvin. Voin makua ei tietenkään korvaa mikään, mutta tämä pelastaa ainakin maidottoman leivontapäivän. Sininen Keiju taas on helvetistä, minun mielestäni. Taisteltiin koulussa kolme ja puoli vuotta että saatais leivän päälle muukin vaihtoehto, nyt se sitten on saatu kun koulu loppui :-D

Ja en siis tarkoita Flora Ideaa, se ei taida leivontaa ehkä sopiakaan?

rinsu kirjoitti...

Täytyy tutkia nuo Ylimuulin antamat vaihtoehdot.

Olen nähnyt jonkin taulukon kaikista margariineista, ja vain pari oli kelvollisia kolesterolimielessä. Osassahan on juuri vääränlaisia ainesosia. Muistaakseni Viini, ruoka, kirjat! -aikoina yritin tätä selvittääkin.